Cesta na Floridu

Počas návštevy sme mali v pláne navštíviť aj zábavné parky. Tie sa nachádzajú na Floride (niežeby inde, hlavne bližšie parky neboli ale….). Tak sme sa vydali na cestu autom, akú sme fakt ešte nikdy nezažili. Tak sme cez deň vypratali auto (štandardne ho má otec ako pracovné, takže kopa prepraviek s náradím a materiálom), tak sme mu vyčistili interiér (povysávali a vyčistili plasty) a vyklopili z podlahy sedačky. O ôsmej večer sme vyrazili na cestu. Nakoľko je 4.7. v USA sviatok – Deň nezávislosti, tak všetci večer oslavujú – robia párty a mestá organizujú ohňostroje.

Naša prvá zastávka bola po hodine cesty, kedy sme opustili štát Maryland a vstúpili sme do štátu Virginia. Medzi jednotlivými štátmi nie sú hranice a ani príliš veľké upozornenia, že prechádzate medzi štátmi. Ja som to rozoznával len podľa nápisov Vitajte v štáte…. Pri každom taktomto „prechode“ je Welcome center daného štátu. Ide o odpočívadlo obyčajne s jednou budovou, kde sú toalety, stoly s lavicami, kde sa dá najesť a prezentácia daného štátu v podobe brožúrok s možnosťami ubytovania, zábavou, tipmi na výlety. Tieto brožúrky si môžu návštevníci vziať zadarmo. Vonku sú zase lavičky so stolmi, kde sa dá najesť, sem-tam detské ihrisko a zariadenia na cvičenie. Tiež je vonku aj nadpis s názvom štátu, do ktorého sme vstúpili. Cestou sme míňali odbočku na vojenskú základňu Quantico, ktorú poznáme zo seriálov.

Keďže už bolo niečo po 21:00 nastal čas ohňostrojov pri príležitosti sviatku. Jeden ohňostroj bolo vidieť aj z odpočívadla tak sme sa s deťmi šli pozrieť aj my. Boli tam nejaké deti a tie pri každom výbuchu kričali, ale nie žeby sa toho báli ale tak, ako keby prvýkrát videli niečo také. Prišlo mi to dosť divné keďže ohňostroj je podľa mňa bežná vec. Možno len takto dávali navonok svoje emócie – mne to ale prišlo divné, šak ale každý sme nejaký. Vyvenčili sa psíky, posadali sme do auta a vyrazili sme ďalej. Čakalo nás ešte 14 hodín cesty.

Cesty v USA sú na jednej strane super, na druhej strane sú dosť nudné. Na diaľnici sú 3 pruhy, jazdiť môžete v ľubovoľnom z nich. Všade okolo cesty sú lesy takže veľa toho nie je vidieť. Keď cestujete v noci, ako my tak je to vlastne len o tom, kto má ako nastavený tempomat a v podstate sa len vyhýbate autám v svojom pruhu, ktorých v noci nie je veľa. Ešte aj kamióny jazdia rovnako rýchlo ako osobáky. Keďže sú cesty riadne udržiavané (v 99,8% prípadoch) nie sú na nich žiadne výmole, diery ani nič, čo by vás počas jazdy držalo v strehu a cesty sú často rovné, bez veľkých zákrut, netrvalo dlho a zaspal som. Sem-tam som otvoril oči ale inak som takmer celú cestu prespal.

Okolo tretej ráno sme zastavili na čerpacej stanici dotankovať benzín. Plná nádrž benzínu tu stojí trochu menej ako u nás. Rozdiel je len v tom, že my máme cca 45-50 litrové nádrže čo pri cene cca 1,55€/liter výjde na 69€ – 77€. Otec má 18 galónovú nádrž čo je v prepočte cca 81 litrov. Galón benzínu stojí cca $3,399. Keďže otec už dlho šoféroval, kúpil som si a vypil energetický nápoj aby som ho mohol vystriedať. Okolo 4tej otec zastavil auto a vymenili sme sa. Po asi hodine sme sa o5 vymenili.

Okolo 6tej ráno nás vítal nápis Welcom Florida. To sa už rozvidnievalo tak sme zastavili na Welcom centre, vyvenčili psíkov (aj seba sa), naraňajkovali sa žemlí a šli sme ďalej. Na plote odpočívadla bola záujímavá tabuľa s výstrahou pred jedovatými hadmi. Florida je plná slnka a pálm (tie sú tu fakt všade a VEĽA).

K domu v ktorom sme ubytovaní sme dorazili okolo 11tej. Vybrali sme z auta batožinu, chvíľu sme posedeli, keď v tom zavolal majiteľ, že prišla upratovacia služba a že ak sa dá, nech dom na 2 hodiny opustíme. Tak sme šli na návštevu k jednej pani, ktorá tu žije s dcérou a vnučkou. Cesta nám trvala ďalšiu hodinu. Cestou sme sa zastavili v SubWay (taká, americká bagetária) pretože už bol čas obeda. Ta známa býva v rezotre, kde sú dvojpodlažné domy postavené v ovále. Za domami je veľký priestor uprostred ktorého je umelé jazierko s fontánou a kačkami a sem-tam sa pohybujú leguány. Videli sme aj veľkého zeleného leguána ale utiekol pred nami do vody a preplával celé to jazierko.

Spravil som aj pár fotiek z domu v ktorom bývame. Je ladený do námornického štýlu – steny sú modrosivé a tyrkysové, nábytok biely. V izbách sú rôzne dekorácie s námorníckou tématikou (pádla, tabuľky s nápismi pláž a podobne, ryby a podobne). Za domom je bazén, ktorý je prekrytý sieťkou proti hmyzu na ktorej takmer vždy vidieť malé jašterice alebo leguány. Celkom sa mi páči chladnička – má dávkovač studenej vody alebo kociek ľadu.

Bývame v meste Palm city a tú su palmy fakt všade. Dokonca je tu lesná škôlka na palmy, cena palmy môže byť s prehľadom aj $1200. Cestou sme videli aj autá naložené palmami, ktoré šli niekam vysádzať.

« z 2 »